03 April 2011

SuDu DaN Garfu


 

" Makan?? "
" Gei wo yi pan jifan. "

????

" Eh...hehe...nasi goreng kampung satu. "

---------------

" Eh...awat tak guna garfu? "

" Tak boleh... "

" Aik?? Pasal pe pulak tak boleh? Ko guna mazhab mana pulak ni? "

" Bukan ikut mazhab mana-mana, mak aku yang cakap. "

?????

" Ce cite...ce cite "

" Mak aku cakap, lelaki dan perempuan ni macam sudu dan garfu. Tak dapat dipisahkan bagai lagu dan irama. "
" Contohnye... "

" Ni ko nak makan nasi ayam. Dah kompom-kompom kena pakai sudu dengan garfu kan? Kalau pakai satu je, sah-sah la sampai bulan depan tak siap makan. "


" Dah tu, kenapa ko tak pakai garfu. "

" Sebab aku punya nasi takde ayam le. "

?????

" Sengal betul budak ni. "

Ak ambil garfu.

" Tu apasal ambil garfu tu? "

" Payah la takde garfu. Takde garfu, tak licin pinggan aku ni. "

" Tu la...walau macam mana ko kuat mana pun, still perlukan dia. "

" Betul....apa pun, kalau sudu dengan sudu, payah nak makan. Garfu dan garfu pun sama. "

" So...de conclusion...tak payah nak buat statement sebab benci lelaki ke perempuan ke, pergi pilih jalan hitam. "

" Eh...bukan semua jalan warna hitam ke? "

" Ada je.... Jalan Merah Saga. "

" Sengal..."

" Kalau gitu, aku boleh cakap jalan dekat rumah nenek aku macam polka dot. "

" Wah..cantik ar. "

" Cantik ke bendanye? Berlubang-lubang jalan. "

" Heeee....sengal. "

30 0 buaT aDuaN:

Raji berkata said...

pengajarannya xboleh samakan sudu dan garfu mcm lelaki dn perempuan susah nk makan? =.="

ghost writer said...

haha...suka dengan entry kamu.siyes!kamu gunakan parable yang sangat cocok..bertepatan dengan nilai manusia itu sendiri...ternyata banyak lagi metaphor yang masih boleh kita gunakan untuk menggambarkan betapa kukuhnya satu-satu ikatan itu..

nice word..keep going gurl.

ïêmå å¢klê§ said...

makan pakai tangan lagi senang...

Gimi said...

Ghost writer..

Tqs

Gimi said...

Iema..

Memang..pakai tangan lagi senang..

Sunat lagi tu...

Hatim said...

cara terbaik untuk makan nasi :
gunalah tangan,hehe...

Gimi said...

Hatim...

Ya guna tangan..pastikan tangan kanan dan dibasuh..

Lepas makan, jilat jari

KiD said...

heeheh.. kalo makan steak?

Gimi said...

KId..

Pakai tangan macam Sam dalam cite Adnan Sempit je...

nelly said...

pakai tangan lagi bagus ..
ada khasiat .
=)

adan said...

best entri ni... tak sangka pulak garpu dan sudu boleh d samakan antara lelaki dan pompuan kan... walau mcm mana seseorang tu kuat.. tau boleh hidup sendiri.. dia tetap memerlukan seseorang teman kan..kan..

Cik Bidadari said...

weeeeeeeeeeeeeeeeeee... akak suka... aduh bila mulut tak seiring dengan hati.... memacamlah ragamnya... tapi serius best...

kay_are said...

kesimpulanye, kalau makan kat kenny rogers, gne pisau ngan garfu je cukup =P betul2, senang cite, laki pompuan saling memerlukan.. =)

encHIx laNDax said...

alah~makan guna tangan lagi bersih =)

marshall mathers said...

susah sangat pakai je senduk kan senang....hehehehehe

Gimi said...

marshall...

lagi susah tu

Nadia Mashuri said...

huhuuu..
kadang2 saya guna chopstick..

Gimi said...

Nadia..

wow terornye..
pandai guna chopstick..

mrs.sabri said...

hehe sangat bagus entri gimi ni..ada perkara yang tersirat di sebalik maksud yg tersurat.. :)

Gimi said...

mrs.sabri..

tqs kak.. hepi ada yg fhm

MissSyarniFarida said...

gimi, i dah kontek winners thru shoutbox diorang, if ade means u one of them, if not, no dear ;)

Cik TeN10 said...

hahaha.. betul2.. sudu and garfu saling memerlukan antara satu sama lain..

kelakar tapi benar (^.-)

Gimi said...

MissSyarni...

Xde rezeki...

Be happy..

Gimi said...

Cik Ten10..

=D
Peminat ben10 ke?

LindaRahim said...

apalah ertinya paip kalo xde air...hihi...

Gimi said...

Linda...

Rumah xde air ke?

shahjiehan said...

mkn ngan tgn jeee....hehehe///berkat

Che Sakinah said...

analogy best ni.. sudu dngan garfu.. hehe.. deep2.. tp saya makan lamb cop pakai garfu dan pisau.. sian sudu.. hehehhe.. ;p

NICK IRFAN said...

hahaha tp mmg btol sudu dan grafu ibarat laki dan pmpuan! hehe

MR. SYAH said...

kena baca dua kali baru faham... heheh... pending sikit..

Popular Posts

 

hijau hazel Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review