11 December 2011

Papa Adalah Ketua


" Papa? "

" Yes... "

" What means by 'ketua'? "

" Emm..it is something like emm... yeah like Papa. "

Si kecil masih tidak memahami.

Papa mencuit hujung hidung si kecil.

" Sama macam class rep. "

" O.. macam tu. "

" But Papa, you are not like Amirul. "

" Amirul? "

" Class rep Boboy. "

 Papa mengerutkan dahi.

Boboy yang memerhati menolak kedutan di dahi Papa dengan tangan kecilnya.

" Amirul, he had something that could make us to respect him. "

" For instances, Amirul asked us to stand up mengucapkan salam to teachers. "

" And he never forget to do it every day. "

" Papa never wakes me up, Along, Angah, Mama for Subuh. "

" Amirul tidak sombong. "

" Amirul playing with us even he was class rep. "

" Papa busy with your work everyday and not spend a time with us. "

" When Amirul think that it was wrong,  dia akan melarang kami. "

" But Papa, you are never ask to Mama and Angah to wearing tudung. "

" Papa tak marah when Angah wearing baju Boboy which makes Angah like nangka bungkus. "

" Papa tak tegur Along yang selalu balik malam jalan tak stabil. "(mabuk) 

" Setiap kali mulakan kelas, Amirul akan mengetuai bacaan doa sebelum belajar and at the end of class, Amirul akan menutup with Tasbih Kaffarah and Surah Al-Asr. "

" Kami yang lain akan mengaminkan. "

" But Papa, before kita makan Papa tak pernah mengetuai bacaan doa makan. "

- - - - - - - - - - - - - - - - - -


21 0 buaT aDuaN:

MR. SYAH said...

good story...
aku jd class rep pun xsebagus amirul..
thanks..

Novelgurl said...

terasa papa..sesal dahulu pndptn.

Gimi said...

mr.shah..

Pasni try contohi Amirul...class rep macam Amirul ni ak rasa ada masa ak zaman sekolah rendah dulu je..

Gimi said...

Novelgurl...

Lebih baik papa terasa dari x terasa langsung..

:D

Nelly The Strange said...

nice story .. confirm papa nya terkedu !
:D

shedameor said...

papa terus sentap :)

azzifarunnurafizza said...

entry yang sangat menusuk.. kepada lelaki, anda adalah ketua kepada bakal keluarga yang akan anda bina.. =)

Original CikTeddy said...

sngt brmkna...

Nadia Mashuri said...

itulah ciri-ciri ketua yang dicari..
=)

ShahzCudin said...

bertanggungjawablah atas apa yg dipertangungjawabkan..

Oakley Frogskins said...

Klau papa sentap xpe, tp klau papa lempang...haha..

cha zainol said...

besar nya tanggungjawab papa. kena bagi bakal suami baca ni :)

cikpia said...

kena cari suami yang pernah jadi class rep supaya dia tahu tanggungjawab dia... =)

MataHati @ MH said...

syahdu betul baca citer ni..
apalah punya papa...

ghost writer said...

papa pun terkedu dan mula berjalan masuk ke kamar.baring sambil tutup muka dengan bantal..

qlah said...

papa oh papa .

TERINGAT KAT AYAH , TETIBE..

maCy said...

naisee

Bidadari Syurga said...

akak kira satu tamparan... aib yg didepan mata didedahkan oleh sedrah punyanya...

ps: itu lebih mulia dari yg luar mencemuh tanpa bimbingan... entry kamu selalunya tidak pernah koson... akak suka... maaf ya... lama tak ziarah kamu

HEROICzero said...

peh , ini sangat padu !

Gimi said...

Kak Bidadari..

Thanks kak, busy wat cerpen la tu...huhu

Nafisah Ruslan said...

sentap papa.. hu2

Popular Posts

 

hijau hazel Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review